2 στη 12η

Πολιτιστικό Πρόγραμμα. Μαθητικό περιΟΔΙΚΟ: 2 στη 12η. Τεύχος 12ο. Σχολική Χρονιά: 2011 - 2012. Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σταύρος Μίχος, Αναστάσης Στρατουδάκης.


Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Στο σχολείο των εργαζομένων στην Google, την Apple, την Yahoo και άλλων τεχνολογικών κολοσσών, δεν υπάρχει ούτε ένας υπολογιστής, ούτε μια οθόνη.

Στο σχολείο στο οποίο φοιτούν τα παιδιά των εργαζομένων στην Google, την Apple, την Yahoo και άλλων τεχνολογικών κολοσσών, δεν υπάρχει ούτε ένας υπολογιστής, ούτε μια οθόνη.
Η χρήση οποιουδήποτε τεχνολογικού γκάτζετ απαγορεύεται στις σχολικές αίθουσες του σχολείου που βρίσκεται στην καρδιά της Σίλικον Βάλεϊ, ενώ οι εκπαιδευτικοί συστήνουν στους μαθητές τους να μην τους χρησιμοποιούν ούτε στο σπίτι.

Την ώρα που στον υπόλοιπο κόσμο ο τεχνολογικός εξοπλισμός θεωρείται απαραίτητος στην εκπαίδευση, οι νέες τεχνολογίες γίνονται μέσο διδασκαλίας και οι μαθητές ενθαρρύνονται στη χρήση τους, στην καρδιά της Μέκκας της Τεχνολογίας, το μολύβι, το χαρτί και το χάρτινο βιβλίο είναι τα μόνα εργαλεία διδασκαλίας που κρίνονται αποδεκτά.


Πίσω από αυτήν την επιλογή κρύβεται η άποψη ότι σχολεία και υπολογιστές είναι ασύμβατα μεταξύ τους. Περίπου 160 σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία. Η χρήση των υπολογιστών - εκτιμούν οι εμπνευστές της - έχει αρνητικές συνέπειες στη φυσική δραστηριότητα, τη δημιουργική σκέψη, την επικοινωνία ανάμεσα στους μαθητές, τη συγκέντρωση των παιδιών στο μάθημα.

«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς την τεχνολογία για να μάθει γραμματική», δήλωνε στην εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" ένας εργαζόμενος της Σίλικον Βάλεϊ, τα παιδιά του οποίου φοιτούν σε σχολείο όπου δεν υπάρχει ούτε ένας υπολογιστής και το οποίο ακολουθεί την εκπαιδευτική μέθοδο του αυστριακού φιλόσοφου και παιδαγωγού Ρούντολφ Στάινερ. «Η ιδέα ότι μια εφαρμογή του iPad μπορεί να διδάξει καλύτερα τα παιδιά μου πώς να διαβάζουν ή να μάθουν ευκολότερα αριθμητική είναι απλώς γελοία», προσθέτει ο ίδιος.

Αυτός ο πατέρας δεν είναι τόσο "τεχνοφοβικός" όσο θα πίστευε κανείς: διαθέτει πτυχίο πληροφορικής, εργάζεται στην Google και δεν πηγαίνει πουθενά χωρίς το iPad και το "έξυπνο" κινητό του. Η κόρη του, όμως, που πηγαίνει στην πέμπτη τάξη του Δημοτικού, «δεν ξέρει πώς να χρησιμοποιήσει το Google». Ο γιός του πηγαίνει στο Γυμνάσιο κι έχει μόλις αρχίσει να μαθαίνει.

Μαζί θα συμφωνούσαν και κάποιοι ειδικοί της εκπαίδευσης. Όπως υποστηρίζουν, δεν έχει αποδειχθεί ότι η χρήση υπολογιστών και λοιπών τεχνολογικών γκάτζετς, συνδέονται με τη βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών. Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του σχολείου στη Σίλικον Βάλεϊ επικαλούνται στοιχεία δέκα ετών, σύμφωνα με τα οποία το 94% των αποφοίτων συνέχισαν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

πηγλες:  http://tvxs.gr/, http://www.dictyo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19821:------lr---&catid=39:2010-05-10-10-15-29&Itemid=70,


Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Το στρες «πνίγει» έναν στους τέσσερις 11χρονους μαθητές


Άγχος και πίεση, ήδη από το Δημοτικό, χαρακτηρίζουν τη μαθητική εμπειρία, σύμφωνα με Πανελλήνια Έρευνα ...που πραγματοποιήθηκε το 2010 σε μαθητές από ομάδα επιστημόνων του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Οι αυξημένες υποχρεώσεις των παιδιών, τα οδηγούν πολλές φορές στο στρες που συνδέεται με την εκδήλωση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα των Κοκκέβη Α., Φωτίου Α., Σταύρου Μ. και Καναβού Ε., αναφέρεται ότι ένας στους τέσσερις 11χρονους και ένας στους δύο 13χρονους και 15χρονους αισθάνονται αρκετά ή πολύ πιεσμένοι από το σχολείο. Η πίεση αυτή συνδέεται με την εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι έφηβοι κάνουν απογευματινά μαθήματα (ιδιαίτερα ή στο φροντιστήριο) κατά μέσο όρο 9 ώρες την εβδομάδα. Το 2010 αυξάνονται οι ώρες που οι έφηβοι αναφέρουν ότι κάνουν ιδιαίτερα ή φροντιστήριο για τα μαθήματα του σχολείου.

Τα αγόρια κάνουν απογευματινά μαθήματα κατά μέσο όρο μία ώρα περισσότερη (9,4 ώρες), συγκριτικά με τα κορίτσια (8,4 ώρες). Επιπλέον, ενώ στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο οι μαθητές κάνουν περισσότερες ώρες απογευματινά μαθήματα για την εκμάθηση ξένων γλωσσών και λιγότερες για τα μαθήματα του σχολείου, στο Λύκειο η κατάσταση αντιστρέφεται και οι μαθητές κάνουν περισσότερες ώρες μαθήματα για το σχολείο και λιγότερες ώρες ξένες γλώσσες.

Ανάμεσα στα άλλα, η έρευνα δείχνει ότι:
Δύο στους 3 εφήβους απαντούν ότι τους αρέσει το σχολείο, υψηλότερο ποσοστό κοριτσιών από ό,τι αγοριών και μικρότερων μαθητών από ό,τι μεγαλύτερων. Από το 1998 και μετά, μειώνεται σημαντικά το ποσοστό των μαθητών που τους αρέσει το σχολείο.

Λιγότεροι από τους μισούς μαθητές πιστεύουν ότι το σχολείο τους είναι ένα ωραίο μέρος για να βρίσκεται κανείς
, ενώ ένας στους πέντε μαθητές δεν νιώθει ασφαλής στο σχολείο.
Τρεις στους πέντε μαθητές νιώθουν ικανοποιημένοι από τη σχέση τους με τους συμμαθητές τους, με το ποσοστό αυτό, ωστόσο, να μειώνεται σημαντικά από το 2002 και μετά.
Μόλις οι μισοί μαθητές νιώθουν ικανοποιημένοι από τις σχέσεις τους με τους καθηγητές τους, ενώ μόνο ένας στους τρεις 15χρονους αναφέρει κάτι τέτοιο.

Ο βαθμός ικανοποίησης από το σχολείο συνδέεται θετικά με το ενδιαφέρον των γονιών για τα σχολικά ζητήματα και αρνητικά με το κάπνισμα, την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τη χρήση κάνναβης.

Εννιά στα 10 κορίτσια και 7 στα 10 αγόρια αναφέρουν ότι αμέσως μετά το σχολείο θα ήθελαν να σπουδάσουν. Από τους υπόλοιπους εφήβους, οι περισσότεροι, κυρίως αγόρια, απαντούν πως θα ήθελαν να εργαστούν ή να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια.

Περισσότεροι από τους μισούς 15χρονους αναφέρουν ότι τον τελευταίο μήνα απουσίασαν αδικαιολόγητα από το σχολείο για τουλάχιστον μία ημέρα.

Τα ευρήματα της έρευνας του 2010, συγκριτικά με εκείνα των προηγούμενων ετών, δείχνουν ότι οι έφηβοι στην Ελλάδα αντλούν μικρότερη ικανοποίηση από το σχολείο σε σχέση με το παρελθόν. Δεν τους αρέσει ιδιαίτερα το κλίμα στην τάξη, ούτε είναι πολύ ικανοποιημένοι από τη σχέση με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους.

Ειδικότερα, μεγάλο ποσοστό των εφήβων αναφέρουν ότι οι συμμαθητές τους δεν είναι ευγενικοί ή πρόθυμοι να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο και πως δεν είναι ικανοποιημένοι από τη σχέση τους με τους καθηγητές τους, με σχεδόν έναν στους 4 να δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τους καθηγητές του.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη ανάπτυξης παρεμβάσεων, ιδιαίτερα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, οι οποίες θα εστιάζουν στη βελτίωση του κλίματος μέσα στην τάξη, ενισχύοντας την ποιότητα της επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών καθώς και των μαθητών με τους καθηγητές τους.



Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

«Ταξίδι στην Αρχαία Αχαΐα». Έκθεση-διαγωνισμός ζωγραφικής και εικαστικών των σχολικών μονάδων Δ/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας


Η Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει έκθεση-διαγωνισμό ζωγραφικής και εικαστικών έργων με θέμα «Ταξίδι στην Αρχαία Αχαΐα».

Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί:
α) στην εξοικείωση των μαθητών Δ/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας με την τοπική ιστορία, η οποία θα αποτελέσει και το έναυσμα για τη δημιουργία ζωγραφικών και εικαστικών έργων εμπνευσμένων από την Προϊστορική Εποχή έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή Αρχαιότητα,
β) την ανάδειξη της δημιουργικότητας των μαθητών, και
γ) την ενίσχυση της ενεργής, βιωματικής και διαθεματικής προσέγγισης της μάθησης.
   Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές των Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων, ΕΠΑ.Λ και ΕΠΑ.Σ της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, αλλά στο χώρο της έκθεσης θα παρουσιαστούν έως τρία (03) έργα από κάθε σχολείο, τα οποία θα προκύψουν με εσωτερική διαδικασία επιλογής του εκάστοτε σχολείου με ευθύνη του Διευθυντή μέχρι και 09 Δεκεμβρίου 2011. Ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις λεπτομέρειες της έκθεσης θα αποσταλεί προς στα σχολεία Δ/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας από την εταιρεία atto‘’sensible communication‘’, η οποία θα υποστηρίξει το εγχείρημα ως προς το σχεδιασμό και τη διανομή του έντυπου ενημερωτικού υλικού.  
      Το θέμα των έργων θα πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αρχαία Αχαΐα (Προϊστορική Εποχή έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή Αρχαιότητα). Χώροι έμπνευσης για τη δημιουργία του κάθε έργου θα μπορούσε να αποτελέσουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και το Αρχαιολογικό Μουσείου Αιγίου, στα οποία εκτίθενται πολύ σημαντικά ευρήματα των συγκεκριμένων περιόδων και το οποία λειτουργούν καθημερινά εκτός Δευτέρας από 8:30-15:00. Για το λόγο αυτό συνιστάται η οργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων των ενδιαφερόμενων σχολείων κατόπιν συνεννόησης με τα ανωτέρω Μουσεία. Σημειώνουμε, επίσης, ότι στα πλαίσια της εν λόγω δράσης τα ενδιαφερόμενα σχολεία θα μπορούσαν να υλοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις και σε τοπικούς αρχαιολογικούς χώρους. Σημειώνουμε ότι κρίνεται σκόπιμο να δηλώνεται στο διαβιβαστικό των παραδοτέων έργων η πηγή έμπνευσής τους (μουσειακό έκθεμα ή χώρος).    
      Δεν υπάρχει περιορισμός στη χρήση των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των έργων (ζωγραφικός πίνακας ή επιτοίχια κατασκευή). Το μέγεθος κάθε έργου θα πρέπει να έχει διαστάσεις έως 50cm x 70cm, και θα πρέπει, επίσης, να έχει στη πίσω πλευρά του ειδικό στήριγμα για να μπορεί να κρεμαστεί στην επιφάνεια του τοίχου της αίθουσας περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση.
   Σημειώνεται ότι τα έργα θα πρέπει να παραδοθούν ή αποσταλούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών (Νέα Εθνική οδός Πατρών-Αθηνών 38-40, τηλ.2610-420645) από τις 10 έως 14 Δεκεμβρίου 2011 το αργότερο από τις 8:30-15:00 καθημερινά εκτός Δευτέρας. Το στήσιμο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί με τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Τμήματος Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών στις 17 Δεκεμβρίου 2011, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2012, οπότε και θα τελεστεί το κλείσιμό της με τη βράβευση των έργων που θα διακριθούν στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.
    Πιο συγκεκριμένα: θα βραβευτούν έξι (6) έργα, από τα οποία τα τρία (3) θα ανήκουν σε μαθητές Γυμνασίων και τα υπόλοιπα τρία (3) σε μαθητές Λυκείων. Τα βραβεία που θα απονεμηθούν στους νικητές θα είναι έξι (6) συσκευές iPAD (μία για κάθε μαθητή), ευγενική χορηγία της εταιρείας Supertravel & tourism by Super Cargo, Σχεδιασμός-Διοργάνωση Σχολικών Εκδρομών. Η ψηφοφορία για τα καλύτερα έξι (6) έργα θα διεξαχθεί στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών κατά τη χρονική περίοδο της έκθεσης καθώς και στο διαδίκτυο σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί εγκαίρως.
   Διευκρινίζουμε ότι οι δικαιούχοι των έργων θα μπορούν να παραλάβουν τα έργα τους από το χώρο του Μουσείου μετά το τέλος της έκθεσης και έως τις 21 Ιανουαρίου 2012.