2 στη 12η

Πολιτιστικό Πρόγραμμα. Μαθητικό περιΟΔΙΚΟ: 2 στη 12η. Τεύχος 12ο. Σχολική Χρονιά: 2011 - 2012. Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σταύρος Μίχος, Αναστάσης Στρατουδάκης.


Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Τέχνη ενάντια στους νταήδες

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ.

«Η βία στο σχολείο δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα». «Η βία διδάσκεται και αντιγράφεται». «Η εκμετάλλευση και η εγκατάλειψη των παιδιών είναι η παιδική βία». Θα μπορούσαν να είναι συνθήματα γραμμένα σε τοίχους σχολείων. Κραυγή αγωνίας από το στόμα χιλιάδων παιδιών - και στην Ελλάδα - θυμάτων της ενδοσχολικής βίας.
Είναι όμως μερικά μόνο από τα μηνύματα που στέλνουν κατά του λεγόμενου bullying - του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία - προσωπικότητες της τέχνης και της διανόησης με αφορμή τη σημερινή ημέρα που αποτελεί επίσημα ημέρα δράσεων κατά της βίας στο σχολείο. Μηνύματα που θα στείλουν στον ουρανό μαθητές σήμερα το πρωί, ενώ 15 εικαστικοί δημιουργοί θα εκθέσουν για μόνο μία ημέρα - σήμερα - στο Ζάππειο τα έργα τέχνης που φιλοτέχνησαν ειδικά για την περίσταση, παράλληλα με την παρουσίαση πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων V PRC σχετικά με το θέμα.
Ενα αβοήθητο παιδί έβαλε στον καμβά του ο Αλέκος Φασιανός. Μικρούς ήλιους με παιδικά πρόσωπα είναι η δημιουργία του Αντώνη Κυριακούλη. Ενα εγκλωβισμένο και τρομαγμένο παιδί ζωγράφισε ο Εδουάρδος Σακαγιάν και μια καρδιά με ζωηρά χρώματα προσέφερε ο Χάρης Λάμπερτ.
«Παιδιά: η πιο αδύναμη και η πιο αδικημένη μειονότητα», επισημαίνει ο Διονύσης Σαββόπουλος σε μήνυμά του που θα κυκλοφορήσει μαζί με δεκάδες ακόμη σε ειδική έκδοση ύστερα από πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Αγωγής και υπό την αιγίδα της Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της UNICEF. Και ο ακαδημαϊκός και ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς επισημαίνει: «Η παιδική βία είναι το χειρότερο ένστικτο και καταλύει όλες τις ανθρώπινες αξίες».
«Ποιος θα συγχωρέσει εκείνον που γδέρνει την ψυχή ενός παιδιού!», αναρωτιέται ο εικαστικός Κωστής Γεωργίου και η ηθοποιός Νόνικα Γαληνέα κάνει ταυτοχρόνως μια ευχή που είναι και κατάρα: «Οποιος κάνει κακό σε παιδί να μη δει άσπρη μέρα. Γιατί παιδί που έχει υποστεί βία - είτε λεκτική είτε σωματική - κινδυνεύει να μη γίνει ολοκληρωμένος άνθρωπος».
«Αφήστε τα παιδιά να παίξουν. Τα επικίνδυνα παιχνίδια των μεγάλων δεν πρέπει να γίνουν πρότυπά τους», λέει με τη σειρά του ο καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης, ενώ η σχεδιάστρια Λουκία τοποθετεί το πρόβλημα στη βάση του: «Μια φήμη, ένα παρατσούκλι, επαναλαμβανόμενη χρήση βίας, λεκτική, σωματική, μέσω Διαδικτύου, στην αυλή του σχολείου, εκεί όπου πολλά μάτια μένουν κλειστά, ακόμη κι όταν όλα συμβαίνουν μπροστά τους. Το bullying δεν αποτελεί απόδειξη δύναμης άλλα έκφραση αδυναμίας με τρόπο επιθετικό. Αν υφίστασαι βία, μη φοβάσαι: δεν είσαι μόνος, είσαι μοναδικός».
 

Της Μαίρης Αδαμοπούλου από τα ΝΕΑ: http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4699983

 
 
 

Ίδρυμα για το «bullying» έφτιαξε η Lady Gaga

Η ποπ σταρ Lady Gaga, η οποία επισκέφθηκε χθες βράδυ το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δημιούργησε ένα ίδρυμα για να βοηθήσει τους νέους να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.
Μία «κουλτούρα της αγάπης» είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση των καψονιών μεταξύ των μαθητών στα σχολεία και κατά της έλλειψης εμπιστοσύνης που έχουν οι έφηβοι στον εαυτό τους, δήλωσε η διάσημη τραγουδίστρια στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου το οποίο ήταν ασφυκτικά γεμάτο.
«Δεν είμαι εδώ για να σας δώσω μία απάντηση και δεν είμαι εδώ για να σας πω ότι μπορώ να λύσω αυτά τα προβλήματα» πρόσθεσε, ανακοινώνοντας την ίδρυση του «Born This Way», το οποίο είναι και το όνομα του δεύτερου άλμπουμ της.
«Δεν είναι ένα ίδρυμα κατά των καψονιών. Είναι ένα ίδρυμα για την αυτονόμηση των εφήβων. Πρόκειται να αλλάξει το κλίμα στα σχολεία», σημείωσε η Lady Gaga.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου