2 στη 12η

Πολιτιστικό Πρόγραμμα. Μαθητικό περιΟΔΙΚΟ: 2 στη 12η. Τεύχος 12ο. Σχολική Χρονιά: 2011 - 2012. Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σταύρος Μίχος, Αναστάσης Στρατουδάκης.


Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ψηφιακό Σχολείο


Οδηγός βήμα-βήμα για να κατεβάσετε όλα τα σχολικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή από το site του Υπουργείου Παιδείας


Το "Ψηφιακό Σχολείο" (digitalschool.minedu.gov.gr) είναι το site του Υπουργείο Παιδείας όπου αναρτώνται τα σχολικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή, καθώς και τα βιβλία του καθηγητή και σχετικό υλικό. Δεν είναι σαφές αν τα αναρτημένα σχολικά βιβλία είναι ακόμα στο σύνολό τους τα φετινά, με την ισχύουσα ύλη, και δεν είναι σαφές πότε θα έχει ολοκληρωθεί η ανάρτησή τους. Το Υπουργείο δεν έχει εκδώσει κάποια σχετική ανακοίνωση.

Για αυτά που είναι ήδη αναρτημένα και για όσα θα αναρτηθούν, η διαδικασία για να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας σε μορφή PDF είναι η εξής:



Απο την κεντρική σελίδα, επιλέξτε στη δεξιά στήλη την εκπαιδευτική βαθμίδα που σας ενδιαφέρει από την ενότητα "Ψηφιακά Μαθήματα" (μπορείτε να ξεκινήσετε επίσης από την αριστερή στήλη, αλλά απαιτούνται περισσότερα βήματα)


Επιλέξτε από το υπομενού την τάξη που σας ενδιαφέρει.


Βλέπετε όλα τα διαθέσιμα βιβλία. Επιλέξτε το μάθημα που σας ενδιαφέρει. Θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία για κάθε μάθημα και βιβλίο.


Επιλέξτε από τη στήλη αριστερά "Αρχείο Μαθήματος". (Η επιλογή "Ηλεκτρονικό Βιβλίο" που υπάρχει από κάτω δεν οδηγεί στο PDF, αλλά στο βιβλίο σε μορφή σελίδας στο internet. Και πάλι είναι δυνατό να ακολουθήσετε διαφορετικό δρόμο για να κατεβάσετε το βιβλίο σε μορφή PDF, ακολουθώντας τις προεπισκοπήσεις των κεφαλαίων στο κάτω μέρος της σελίδας, αλλά θα απαιτηθούν επιπλέον βήματα και δε θα έχετε απαραίτητα το σύνολο του εκπαιδυτικού υλικού)


Επιλέξτε την ενότητα "Διδακτικό Πακέτο". (Η επιλογή "ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ" είναι το αναλυτικό πρόγραμμα, που δεν αφορά τους μαθητές, είναι χρήσιμο όμως για τους εκπαιδευτικούς).


Επιλέξτε το "Βιβλίο Μαθητή". Θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία για τις "Λύσεις Ασκήσεων". (Ο "Οδηγός για τον Εκπαιδευτικό" αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς).


Πατώντας τη μικρογραφία δισκέτας στο "Βιβλίο Μαθητή" κατεβάζετε με 1 κλικ ολόκληρο το βιβλίο σε ένα ενιαίο αρχείο PDF (εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ και αποθήκευση ως πάνω στον τίτλο). Τα υπόλοιπα αρχεία του καταλόγου είναι το βιβλίο σε κεφάλαια και περιλαμβάνονται όλα στο αρχείο που έχετε κατεβάσει.

Πώς να διαβάσετε τα σχολικά βιβλία που κατεβάσατε
Η πιο δημοφιλής επιλογή είναι το δωρεάν πρόγραμμα Adobe Reader που το κατεβάζετε από εδώ. Ελέγξετε ότι θα κατεβάζετε την εκδοχή που ταιριάζει με το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας και που έχει ως γλώσσα για το μενού τα ελληνικά.

Με τον Adobe Reader μπορείτε να διαβάσετε τα βιβλία. Με Ctrl+F μπορείτε να αναζητήσε λέξεις μέσα σε ένα βιβλίο (δεν είναι δυνατή όμως η αναζήτηση σε όλα τα βιβλία η αναζήτηση). Με Ctrl+L μπορείτε να δείτε το βιβλίο σε πλήρη οθόνη (χρήσιμο ιδιαίτερα για μικρές οθόνες). Στην αριστερή στήλη στο πρόγραμμα εμφανίζεται προεπισκόπιση των σελίδων, για να μεταβείτε γρηγορότερα σε αυτή που σας ενδιαφέρει. Σε κανένα από τα βιβλία που κατέβασα και δοκίμασα δεν υπήρχε πίνακας περιεχομένων.

Προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα από το Υπουργείο
Το site είναι αρκετά αργό με αποτέλεσμαι ακόμα και με μια γρήγορη σύνδεση στο internet και με καινούργιους υπολογιστές να χρειάζεται αρκετή ώρα για να πάμε από τη μια σελίδα στην άλλη. Update 12/9: Η ταχύτητα του site έχει βελτιωθεί αισθητά και ήταν τις προηγούμενες μέρες ικανοποιητική

Δεν υπάρχει ένα εύκολος και γρήγορος τρόπος για να κατεβάσεις κανείς όλα τα βιβλία για κάθε τάξη. Θα έπρεπε να υπάρχουν πακέτα για κάθε τάξη όπου με ένα κλικ να κατεβαίνουν όλα τα αναγκαία μενού. Επίσης, για να φτάσει κανείς να κατεβάσει έστω και ένα βιβλίο απαιτούνται πολλά βήματα χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο συντομότερος τρόπος.

Ακόμα και όταν έχετε πάει τελικά στη σελίδα του βιβλίου που θέλτε να κατεβάστε, δεν υπάρχει πάντα ολόκληρο το βιβλίο σε ένα και μόνο αρχείο και πρέπει κάποιες φορές να το κατεβάσετε κεφάλαιο κεφάλαιο.

Δεν είναι όλα τα βιβλία διαμορφωμένα για να μπορεί να γίνει στο κείμενό τους η πολύ χρήσιμη εκπαιδευτικά αναζήτηση (κάποια δηλαδή είναι PDF εικόνας και όχι PDF κειμένου). Επίσης, δεν έχουν πίνακες περιεχομένων μέσα στα αρχεία PDF, χρήσιμο για να πηγαίνουμε εύκολα και γρήγορα από το ένα κεφάλαιο στο άλλο.

Τέλος, το site δεν προτείνει προγράμματα με τα οποία θα μπορούσαν να διαβαστούν τα αρχεία που κατεβάζουμε.

Όλα αυτά θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα από το Υπουργεί για να γίνει το site και το περιεχόμενό του πιο λειτουργικό και χρήσιμο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Διαβάστε επίσης:


Πηγή:  
http://elektronikosanagnostis.blogspot.com/2011/09/site-scholika-biblia-psifiaki-download.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου